Digitální výroba 2023 a OT kybernetická bezpečnost

Konference „Digitální výroba 2023“ v Brně byla již šestým setkáním expertů, inovátorů a průkopníků v oblasti digitalizace výroby a průmyslu 4.0. Dvoudenní akce zahrnovala přednášky, inspirativní diskuse a networking nad aktuálními výzvami digitální transformace tuzemského průmyslu. Nedílnou součástí bylo představení moderních technologií, jako je rozšířená a virtuální realita.

Přednášky a panelová diskuse vybraných odborníků, otevřely důležité otázky o nedostatcích a výzvách, kterým český průmysl čelí v oblasti digitální výroby. Byly zdůrazněny aspekty, jako je nedostatek digitálních dovedností, potřeba většího investování do výzkumu a vývoje, a nutnost adopce pokročilých technologií, jako jsou umělá inteligence, robotika a internet věcí.

Konference poskytla také vizi, jakým způsobem se Česká republika může posunout vpřed. Potřeba vzdělávání, školících programů a budování silné dovednostní základny v oblasti digitalizace a průmyslu 4.0 spolu s rozsáhlými investicemi do technologické infrastruktury, podpory inovací a přijetí přísnějších digitálních standardů, byly prezentovány jako klíčové kroky k dosažení těchto cílů.

„Platforma konference „Digitální výroba“ dává českému průmyslu a jeho představitelům příležitost inspirovat se nejnovějšími globálními trendy, porozumět svým slabým místům a definovat strategie pro další rozvoj jejich podnikání v digitální éře. Stala se místem sdílení znalostí, nápadů a nejlepších postupů, které mohou pomoci posunout český průmysl k jeho plnému potenciálu. Přes veškerý pokrok však stále existují oblasti, kde má Česká republika oproti lídrům v této oblasti opravdu co dohánět“, řekl Ilja David (OT Security Architect KPCS CZ), kterým byl jedním z řečníků konference. Jeho přednáška „Výroba, konvergence s efektivním řízením OT kybernetické bezpečnosti“ na závěr prvního dne vzbudila velkým zájem.

A stručně o tématu Iljovy přednášky si můžete přečíst zde níže:

Operational Technology (OT) jsou systémy a zařízení, které manipulují s fyzickými procesy, objekty nebo událostmi. Tato technologie je často používána v průmyslových kontrolních systémech, jako jsou systémy SCADA, kde se monitorují a ovládají fyzické procesy v reálném čase. To může zahrnovat vše od řízení teploty v budově po ovládání komplexních výrobních linek.

Standard ISO 27001 je celosvětový standard pro řízení bezpečnosti informací (ISMS) a je často používán pro chránění IT systémů. Avšak OT systémy mají své vlastní jedinečné výzvy a rizika, která standard ISO 27001 nemusí adekvátně pokrýt. Například, na rozdíl od IT systémů, OT systémy jsou často navrženy pro kontinuální provoz a nemohou být jednoduše vypnuty pro údržbu nebo aktualizace bezpečnostních opatření.

Standard ISO 62443 byl specificky vytvořen pro zajištění bezpečnosti průmyslových automatizačních a řídících systémů, které jsou často založené na OT. Tento standard poskytuje soubor požadavků a doporučení pro zajištění bezpečnosti OT, včetně vývoje bezpečných produktů a systémů, řízení bezpečnostních rizik během celého životního cyklu systému, a implementace bezpečnostních řešení, které jsou robustní a odolné proti hrozbám.

Proto je pro ochranu OT technologií obecně doporučováno používat standard ISO 62443 místo ISO 27001.

Foto-203

Sdílej v médiích

digitalni-vyroba-2023-a-ot-kyberneticka-bezpecnost

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu