Kdy by měly organizace začít své Azure prostředí systematicky řídit?

 
 Oldřich Šrubař

„Kdy už bych měl začít systematicky řídit své Azure prostředí?” tuto otázku si pravděpodobně pokládá spoustu vedoucích IT pracovníků zodpovědných za cloudové služby ve své organizaci. Pokud organizace s Azure teprve začíná, je nejlepší začít ihned, nežli později nebo vůbec. Jestliže organizace už používá služby Azure nějakou dobu a má rozsáhlou infrastrukturu, bude narovnávání prostředí komplikovanější, ale určitě ne nemožné. Vždy je nutné začít po malých částech, než chtít dát do pořádku naprosto vše a ihned.

Pro lepší pochopení problematiky řízení a správy zdrojů v Azure (Governance) je důležité zmínit čím je potřeba se zabývat:

  • Vytvářením smysluplných hierarchií pomocí Azure Management Groups
  • Aplikování příslušných politik pomocí Azure Policy na již definované skupiny a subskripce
  • Konfigurace politik přímo do šablon nebo rolí v Azure pomocí Azure Blueprints, což přináší efektivitu a rychlost při aplikaci politik na nové subskripce
  • Inventářem zdrojů přes Azure Resource Graph – díky domu máte detailní přehled o zdrojích
  • Optimalizací a sledováním nákladů pomocí Azure Cost Management + Billing

Základním kamenem Governance je MVP – Minimum Viable Product (minimálně životaschopný produkt). Cílem MVP je omezit překážky, které by bránily k vytvoření počátečního plánu pro Governance a poté umožnit rychlé vyřešení rizik, které se mohou během implementace nebo produkce objevit.

Méně znalí Microsoft Azure jsou teď pravděpodobně vyděšeni, co všechno bude potřeba zvládnout a jak si s tím vlastně poradit. Nicméně není potřeba se děsit, protože již existuje řada nástrojů a průvodců, kteří nám usnadní kroky k vysněné cestě – mít vše pod kontrolou, přehledné a řídit vše systematicky bez stresu. Jedním z těchto nástrojů, který nám může při přechodu do cloudu velmi pomoct je Cloud Adoption Framework (CAF). CAF poskytuje postupy, které samy o sobě obsahují kroky související se správou zdrojů a vkládá je přímo do činností souvisejících s plánem pro přijetí cloudu v organizaci. Díky této sadě doporučení je organizace schopna efektivně nasadit potřebná pravidla pro Governance hned na začátku. Hezkým příkladem je použití šablon k nasazení jedné nebo více “landing zones“ (připravená infrastruktura v Azure) pro migraci do cloudu.

Pokud jste tedy CAF použili při přechodu do cloudu, tak se můžete pochválit, že jste šli správnou cestou a Governance již určitě nějakým způsobem řešíte. Pokud ne, tak jsou pro vás dobrým pomocníkem příručky pro nasazení správného řízení – Governance, které jsou rozděleny do dvou skupin:

  • Standartní Governance průvodce – příručka pro většinu organizací založená na počátečním modelu s dvěma subskripcemi pro nasazení ve více regionech. Nezahrnuje řešení pro veřejné a vládní organizace.

A screenshot of a cell phone  Description automatically generated

A picture containing screenshot  Description automatically generated

Obě příručky přináší ty nejlepší zkušenosti a postupy, které se daly během vývoje správy a řízení zdrojů vysledovat. V zásadě popisují postupy pro fiktivní organizace, které mají určité cíle a jak jich dosáhnout co nejefektivněji. Nasazení právě té správné Governance pro vaši organizaci vám může nyní připadat velmi obsáhlé a složité, nicméně jak jsem na začátku zmínil, je potřeba postupovat po malých částech a postupně přidávat další a další části pro kompletní správu a řízení zdrojů. Startovacím bodem by měly být následující tři oblasti:

A picture containing drawing  Description automatically generated

Následované tímto implementačním procesem:

A close up of a logo  Description automatically generated

Pro přidávání dalších částí, například při změně business procesů nebo zvýšení bezpečnosti či snížení nákladů je vhodné začlenit tyto další oblasti:

A screenshot of a cell phone  Description automatically generated

Pokud jste dočetli až sem, tak vás evidentně téma Governance zaujalo, což je velmi dobře, protože i přes značné úsilí stojí za to budovat smysluplné prostředí se snažíš správou a řízením zdrojů. Každopádně před každou implementací je vhodné promyslet možná rizika před velkými změnami. A jedna rada na závěr, pokud si nevíte rady a netroufáte si na nasazení Governance ve vaší organizaci, svěřte tuto problematiku do rukou odborníků, kteří vás provedou a dostanou k vašemu cíli.

V KPCS CZ poskytujeme poradenství a implementace i v této oblasti, určitě nás můžete kdykoli kontaktovat, prohlédněte si naše produkty

Sdílej v médiích

kdy-by-mely-organizace-zacit-sve-azure-prostredi-systematicky-ridit

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu