Novinky pro zásady podmíněného přístupu v Azure AD – květen 2020

 
 Jan Žák
  Azure

Zásady podmíněného přístupu (Conditional Access) v Azure AD jsou jedním z nejsilnějších argumentů pro využívání bezpečných cloudových služeb. Díky tomu, že je společnost Microsoft přidala také do předplatného „Microsoft 365 Business Premium“, jsou zásady podmíněného přístupu k dispozici mnohem širšímu okruhu společností v prostředí Microsoft 365.

Při nasazování zásad je důležité postupovat obezřetně a průběžně vyhodnocovat dopady změn pravidel na koncové uživatele a administrátory. Ideální je tedy nastavit pravidla zásad podle našich představ takzvaně „nanečisto“ – tedy v režimu „Pouze sestavy“ („Report-only mode“). Ten byl pro některé tenanty k dispozici již dříve, nyní je již dostupný pro všechny a zahrnuje řadu nových vylepšení.

Při vytváření nové zásady tedy vybereme volbu „Pouze sestavy“:

img

Nyní už jen poskytneme uživatelům dostatek času, aby nám generovali data k vyhodnocení. K náhledu skutečných dopadů aktivních zásad, nebo náhledu potenciálního dopadu zásad v režimu sestav, pak můžeme využít nový přehled, který nám přímo poskytne ty nejdůležitější informace.

Na následujícím příkladu je zřejmé, že aktuálně používaná sada zásad uživateli přístup umožňuje, při aktivaci nové zásady by už ale byl uživateli přístup odmítnut:

img

img

Pro sumarizaci přehledů pak jistě využijete „Přehled podmíněného přístupu a vytváření sestav“, ve kterém lze vybrat přehledy pro jednotlivé zásady, nebo obecný přehled pro všechny aktivní zásady.

img

Popis zásad v režimu sestav:

https://docs.microsoft.com/cs-cz/azure/active-directory/conditional-access/concept-conditional-access-report-only

Základní popis zásad podmíněného přístupu:

https://docs.microsoft.com/cs-cz/azure/active-directory/conditional-access/

Sdílej v médiích

novinky-pro-zasady-podmineneho-pristupu-v-azure-ad-kveten-2020

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu