Proč (zatím) neinstalovat KB4556799

 
 Marek Honti

Aktualizace KB4556799 vyšla v rámci Patch Tuesday 12. května. Jedná se o kumulativní update určený pro W10 build 1903 a vyšší. Podle dosud dostupných informací aktualizace způsobuje časté BSOD, ztrátu uživatelských souborů a byly hlášeny i problémy s audio nastavením, kdy update smaže ovladače audio zařízení, případně resetuje do defaultu nastavení uživatele, což způsobí, že nefunguje zvuk.

Co se týče zmiňovaných problémů se ztrátou osobních souborů, tak dobrou zprávou je, že uživatel o žádná data de facto nepřijde, nicméně je v počítači skutečně nevidí. Důvodem je to, že v průběhu instalace aktualizace systém použije dočasný uživatelský účet, který se ale po instalaci nepřepne zpátky na ten hlavní. Výsledkem je, že uživatel nevidí svá data a celkem oprávněně se domnívá, že o ně přišel. Problém s použitím dočasného účtu se v případě MS Updates objevil už několikrát, ale zatím není oficiálně zdokumentovaný. Spolehlivým řešením je aktualizaci odinstalovat a restartovat počítač, méně spolehlivým řešením, které sice opravdu funguje, ale ne vždy, je počítač restartovat tak dlouho, až se při startu načte správný uživatelský profil – většinou 5 až 10x.

Rada na závěr – pokud chcete ve vašem prostředí eliminovat problémy spojené s nefunkčními updaty, které něco “rozbíjejí” (jako v případě KB4556799) a k distribuci aktualizací používáte nástroj SCCM, doporučuji, dle naší best practice, s nasazením aktualizací počkat. Dle vaší interní policy týden nebo 14 dní od Patch Tuesday (každé druhé úterý v měsíci) a dát tak Microsoftu čas, aby problémové aktualizace opravil a ušetříte si tak spoustu práce s případným rollbackem. Samozřejmostí je pro nasazení použít minimálně dvě vlny – test a produkci, osobně doporučuji vlny tři – pilot, test a produkce.

Sdílej v médiích

proc-zatim-neinstalovat-kb4556799

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu