Vylepšení funkcí v Log Analytics Workspace

 
 Oldřich Šrubař
  azure

V polovině dubna doznaly menší vylepšení Funkce a jejich práce s nimi v Log Analytics. Co to vlastně funkce jsou? Funkce je definice s částí kódu, která plní, jak vyplývá z názvu nějakou specifickou funkci, ty nejjednodušší známe jako funkce pro výpočet průměru, mediánu, sumy atd. Funkce v dotazovacím okně (log query) v Azure Monitoru nebo Log Analytics mohou být využity i v rámci jiných dotazovacích oken přes jejich zavolání – většinou ve formátu JmenoFuknce (parametr1, parametr2, …). Funkce umožňují vývojářům poskytovat řešení různým zákazníkům s možností využití stejné logiky i ve vašem vlastním prostředí.

Log Analytics podporují následující typy funkcí:

  • Solution functions – jde o již předem vytvořené a nadefinované funkce v Azure Monitoru. Jsou dostupné ve všech Log Analytics Workspace a není možné je upravovat.

  • Workspace functions – jedná se o funkce nainstalované ve specifickém Log Analytics Workspace, které mohou být modifikovány a řízeny uživatelem.

Kosmetickým, ale užitečným vylepšením funkcí je nyní jejich umístění v Log Analytics sidebaru. V rámci něj lze samozřejmě mezi funkcemi vyhledávat, filtrovat a seskupovat je do skupin dle jejich metadat.

Graphical user interface, application  Description automatically generated

Nově lze zobrazit při najetí myší na funkci další informace, a to včetně parametrů, přičemž můžete funkci rovnou přidat do oblíbených v rámci workspace nebo můžete její kód zobrazit přímo v log query a danou funkci poté upravit.

Graphical user interface, application  Description automatically generated

Nově jsou funkce integrovány také s Log Analytics intellisense. Intellisense vám pomůže s automatickým doplňováním funkcí a napoví vám také jaké parametry musí funkce mít.

Text  Description automatically generated

Nyní můžete při ukládání funkcí zadat i vlastní parametry a jejich defaultní hodnoty. Funkce můžete však ukládat pouze s patřičnými právy na Log Analytics Workspace, funkce budou do daného workspace uloženy pod Workspace functions.

A screenshot of a computer  Description automatically generated

Jak správně používat a definovat funkce je popsáno v MS Docs.

Sdílej v médiích

vylepseni-funkci-v-log-analytics-workspace

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu