Přichází Microsoft Viva

 
 Petr Vlk
  M365, Viva

Společnost Microsoft představila novou platformu Viva. Ta rozšiřuje možnosti a služby dnes nabízené v balíčcích online služeb Microsoft 365. Podívejme se, co můžeme od této platformy očekávat a jaké přínosy může její využití znamenat pro organizaci.

Za prvé je nutné podotknout, že Viva není další samostatnou službou ve formátu Dynamics 365 nebo Azure. Naopak plně staví z komponent obsažených právě v Microsoft 365, jakými jsou především SharePoint Online nebo MyAnalytics, vhodně je propojuje a prezentuje uživatelům především v prostředí aplikace Microsoft Teams.

Komponenty platformy Microsoft Viva

V současné době se skládá ze čtyř hlavních prvků:

  • Viva Insights
  • Viva Topics
  • Viva Learning
  • Viva Connections

A ať už se jmenují jakkoliv, podstatné je, že jsou jednotlivé komponenty stavěny pomocí Microsoft Graph API, které je dovoluje organizacím flexibilně upravovat a rozšiřovat. Pro vývojáře bude tak v budoucnu o to snazší i pomocí Power Platform aplikací budovat skutečné prostředí na míru.

Viva Insights

Osobní produktivita, týmová produktivita, firemní produktivita. Díky integraci dat z MyAnalytics a Workplace Analytics (pokud je má organizace zakoupeny) je možné získat přehled nejen o své práci, ale také obdržet užitečné tipy pro její zjednodušení a větší efektivitu, propojení s kolegy i týmem. Odpoví na otázku, zda trávíte čas schůzkami, psaním e-mailů, nebo možná obojím zároveň a plně se tak nesoustředíte na obsah obojího. Možné je též napojení na aplikace připomínající prostor pro odpočinek a relaxaci. Na kterou se v době práce z domova často zapomíná. Aplikaci najdete již dnes v Teams obchodě.

Viva Topics

Znalosti, které organizace vytvořila, uložila a zpracovává, a především ty které její zaměstnanci nosí v hlavách, je občas těžké předat dále, novým kolegům, čerstvým členům týmu. Vybudování znalostní báze, kterou je snadné udržovat, aktualizovat a obsahuje propojení na relevantní obsah, je často věcí za možnostmi běžné pracovní kapacity. Teď ale za sebe můžete nechat pracovat samotnou znalostní bázi a jen ji lehce pomoci obsahem ukládaným na SharePoint Online a do Teams či Yammer. Pomocí Syntex komponent je možné zajistit i dolování dat pomocí strojového učení z jiných formátů a jejich zpracování. Již dnes je možné zakoupit a začít sdílet znalosti.

Viva Learning

Ke sdílení znalostí potřebujeme nejdříve znalosti získat. K tomu nám může pomoci další část, která dokáže nabídnout výukový materiál, školení nebo online kurz na jednom místě dle kontextu. Ať už se jedná o obsah poskytovatelů jako Microsoft Learn portál, LinkedIn Learning nebo portálů jako eDX, vlastního obsahu připraveného na míru konkrétní společnosti nebo v budoucnu dalších certifikovaných poskytovatelů. Školte uživatele bez nutnosti jejich svolání do zasedací místnosti. K dispozici je nyní v rámci Preview programu.

Viva Connections

Mít hezký intranet je snem mnoha větších organizací. S pomocí SharePoint Online to nemusí být dnes vůbec složité díky novým šablonám, jednoduché editaci obsahu a globální navigaci. Nyní ale lze jít ještě dále a připravit dynamický obsah na míru každému uživateli. Novinky z týmu, sdělení organizace, plánovaná školení, aktuální reporty plnění KPI, odkaz na formulář k firemním benefitům nebo záznam výroční porady. Vše na jednom místě, propojené, integrované. Lze nyní v Preview instalovat.

Nové nástroje pro novou dobu

Intranet jinak. Informace schované v Teams, SharePoint či Yammer, srovnané a vždy k dispozici na jednom místě. Jednoduché sdílení a budování znalostí na dálku. Personalizovaný obsah, plánování práce, efektivita. Jaké dovednosti budeme potřebovat pro tuto novou dobu, jaké nástroje nám je pomohou získat. O tom všem a mnohem více je platforma Microsoft Viva stavějící nad Microsoft 365.

Dost čtení, pojďme se závěrem podívat na živé ukázky v oficiálním videu Microsoft Viva - Product Overview - YouTube.

Sdílej v médiích

prichazi-microsoft-viva

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu