Windows 365: Azure Virtual Desktop pro každého

 
 Petr Vlk

Službu Azure Virtual Desktop (AVD), dříve Windows Virtual Desktop (WVD), jste možná už zaregistrovali. Jde o hostované virtuální operační systémy pro koncové uživatele na platformě Azure. Sdílené či vyhrazené instance. Tedy především systémy Windows 10 a již brzy i Windows 11. Nyní tento koncept online VDI služeb přichází v podobě integrované služby s měsíčním paušálem.

Pro IT oddělení znamenalo nasazení AVD nutnost nemalé konfigurace jednotlivých komponent, promyšlení jejich případného škálování, konfigurace a bezpečnosti. V posledních měsících bylo možné tyto virtuální počítače spravovat také přes Microsoft Intune a připojit je přímo do Azure AD,což mnohé usnadnilo. Výhodou ovšem byla velká flexibilita konfigurace, možnost připojení k lokální AD a možnosti pro doručování vlastních aplikací.

Tato flexibilita přinášela i dopady na cenu, kdy provoz mohl být značně levný nebo právě naopak. Přesně dle reálného využití služby. Nyní společnost Microsoft představila paralelní řešení v podobě Windows 365.

Windows 365

Obrázek 1: Windows 365 (Zdroj: Microsoft)

Tato služba umožňuje velmi snadnou konfiguraci jednotlivých instancí, jejich zabezpečení i poskytnutí uživatelům ve formátu webového přístupu. Zároveň je nabízena za fixní měsíční cenu, což dává jasnou predikci nákladů v dané konfiguraci.

Uživatel tak může svůj virtuální počítač, přístup k firemním aplikacím a zdrojům, plně zabezpečený vzít jednoduše kamkoliv sebou. Na domácí počítač s Windows, na svůj tablet s Apple iOS nebo i mobilní telefon či jakýkoliv podporovaný webový prohlížeč.

IT oddělení má plný přehled o stavu, konfiguraci, zdraví, politik pro poskytnutí takového přístupu uživateli a využití služby. Ta se spravuje právě přes portál Microsoft Endpoint Manager, tedy Microsoft Intune.

Konzole správce služby Windows 365

Obrázek 2: Konfigurace služby Windows 365 v rámci Microsoft Endpoint Manager

Všeobecná dostupnost Windows 365 byla oznámena na 2. srpna 2021. Již dnes tedy můžete přemýšlet o jejím nasazení, scénářích a vhodném užití. Studenty, speciální terminály, uživatele s jinými operačními systémy a mnohé další.

Sdílej v médiích

windows-365-azure-virtual-desktop-pro-kazdeho

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu