Bezpečnost versus uživatelé?

 
 Petr Vlk

Bezpečnost firemních dat byla, je a vždy bude důležitou součástí provozu jakékoliv IT služby. A stejně tak její uživatelé, ač se to leckdy mnohým možná nezdá. A právě tyto dvě součásti často leží na opačných stranách vah. Co je bezpečné, nebývá uživatelsky jednoduché. Co je uživatelsky otevřené, nebývá bezpečné.

Časté jsou k vidění právě oba extrémy konfigurace IT služeb, ať lokálních, nebo v cloudu. Extrémně zabezpečené, nebo právě naopak zcela otevřené. V prvním extrému můžeme vidět, jak uživatelé hledají jiné cesty než oficiální a roste takzvané „šedé IT“. V druhém pak zděšení IT oddělení po několika letech, kdy zjistí, jak mezitím byli uživatelé kreativní.

Správný přístup je určitě někde mezi těmito extrémy. A právě s tím může velmi pomoci Microsoft 365. Zajistit bezpečnost dat, identit a koncových stanic a zachovat potřebné funkce pro jednoduchou spolupráci a funkčnost služeb pro samotné uživatele. Bezpečnost v takové formě, kdy ji uživatel nemusí ani v nejmenším vnímat, dokud se on či jeho zařízení chovají bezpečně.

Praktický příklad. IT nastavilo ověřování druhým faktorem při přihlášení uživatele, což jistě zvyšuje odolnost proti dnešním útokům na identity uživatelů. Ale uživatel nemusí opisovat žádné složité kódy při přihlašování. Nejen protože samotné přihlášení může potvrdit stejně snadno jako notifikaci na mobilním zařízení. Ale především protože ověření identity není vyžadováno, pokud se hlásí na zařízení umístěním ve firemních prostorách, kde musel již svoji identitu prokázat při samotném vstupu. A také protože firemní IT vidí, že jeho zařízení je stále bezpečné, má instalovány potřebné aktualizace a funkční antivir. Ovšem jakmile zařízení či uživatel ony firemní prostory opustí a přihlásí se například v internetové kavárně, je teprve při přihlášení vyžádáno potvrzení druhého faktoru. A celé prostředí se například přepne pouze do režimu pro čtení, kdy není možné lokálně stáhnout citlivá data.

Chcete také zvýšit bezpečnost firemních dat, aniž byste ohrozili produktivitu svých uživatelů? Poradíme s implementací těch správných bezpečnostních mechanismů na míru právě vaší společnosti.

Sdílej v médiích

bezpecnost-versus-uzivatele

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu