Nové změny v licencování Windows Server 2022 pro virtuální prostředí

 
  novinka

Společnost Microsoft provedla řadu změn v licencování Windows Server 2022, které jsou podrobně popsány v Microsoft Licensing Terms z dubna 2023. O změnách licenčních podmínek tohoto produktu jsme informovali již v dřívějších článcích. Nyní některé části připomínáme.

Především, pokud potřebujete Windows Server 2022 využívat ve virtuálním prostředí, pak minimální požadavek na pokrytí jader nyní klesl na 8 jader (platné pro Windows Server 2022 + SA nebo Windows Server Subscription). Za druhé, došlo ke změně výhody Azure Hybrid Benefits, kde licence Windows Server Core již nemusí být držena ve skupinách po 8 při licencování virtuálního počítače s více než 8 jádry – dříve by 20jádrový virtuální stroj potřeboval 24 licencí (3×8), nyní stačí 20.

Poté dochází ke změnám práv, když jsou licence Windows Server získány jako předplatné (subscription) softwaru prostřednictvím CSP. Pokud máte tyto licence, můžete používat Standard edici s virtuálními stroji s Windows Server Datacenter edicí. Toto právo máte k dispozici, pokud provozujete Windows Server Subscription na svém hardware nebo datacentru s dedikovaným hardware případně u autorizovaných partnerů.

A konečně dochází ke změnám, když partner CSP-Hoster prodává licence Windows Server Software Subscription jako součást řešení, které hostuje a spravuje pro zákazníka. V tomto případě nejsou nutné licence Windows Server CAL ani licence Windows External Connector a platí také právo použítí Standard edice s zakoupenou Datacenter edici (právo Down Edition).

Podrobnosti k tématu najdete v tomto článku.

Sdílej v médiích

nove-zmeny-v-licencovani-windows-server-2022-pro-virtualni-prostredi

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu