Tři ze čtyř pracovníků využívají umělou inteligenci, ukazuje Work Trend Index 2024

 
  novinka

Společnosti Microsoft a LinkedIn vydaly společnou zprávu s názvem “Work Trend Index 2024”, která se zaměřuje na stav umělé inteligence (AI) v práci. Tato zpráva, nazvaná „Umělá inteligence v práci je už tady. Teď přijde ta těžší část.“, je založena na průzkumu mezi 31 000 lidmi ve 31 zemích, pracovních a náborových trendů na síti LinkedIn, bilionech signálů produktivity Microsoft 365 a výzkumu se zákazníky patřících do Fortune 500.

Umělá inteligence v práci

Podle zprávy se umělá inteligence v práci stala skutečností v roce 2024. Využití generativní AI v práci se za posledních šest měsíců téměř zdvojnásobilo. LinkedIn zaznamenává výrazný nárůst odborníků, kteří do svých profilů přidávají dovednosti v oblasti AI. Většina vedoucích pracovníků tvrdí, že by nezaměstnali někoho, kdo nemá dovednosti a znalosti v oblasti AI.

Mnoho vedoucích pracovníků se přesto obává, že jejich společnost nemá vizi týkající se umělé inteligence a její adopce do procesů a pracovních činností. Lidé si často do práce přinášejí své vlastní nástroje umělé inteligence. To znamená, že se nyní dostáváme k nejtěžší části jakékoliv technologické revoluce, a to přejít od fáze pokusů a omylů k tomu, kdy technologie skutečně začne mít viditelný dopad na fungování firmy.

Poznatky z výzkumu

Zpráva zdůrazňuje tři poznatky, které by měl každý vedoucí pracovník a profesionál vědět o dopadu umělé inteligence na práci a pracovní trh v nadcházejícím roce:

  1. Zaměstnanci chtějí využívat umělou inteligenci ve své práci a nebudou čekat, až je firmy doženou: 75 % kvalifikovaných pracovníků nyní používá AI v práci. Zaměstnanci tvrdí, že AI šetří jejich čas, zvyšuje každodenní kreativitu a umožňuje jim soustředit se na nejdůležitější a strategické úkoly.
  2. Pro zaměstnance zvyšuje umělá inteligence laťku a boří jejich kariérní strop: Data nabízejí další, jiný pohled na dopady AI. Při nedostatku kvalifikovaných talentů a zaměstnanců, kteří zvažují změnu kariéry, zde vznikají významné příležitosti pro ty, kteří si osvojí dovednosti v oblasti AI.
  3. Stoupá počet uživatelů zkušených v oblasti umělé inteligence a co prozrazují o budoucnosti: Z výzkumu vyplynuly čtyři typy uživatelů umělé inteligence – od skeptiků, kteří umělou inteligenci používají jen zřídka, až po zkušené uživatele, kteří ji používají ve velké míře , s nováčky a průzkumníky mezi nimi. Zkušení uživatelé, kteří AI využívají intenzivně, si díky ní ušetřili více než 30 minut denně a 90 % z nich tvrdí, že je jejich práce díky AI příjemnější. Tito uživatelé také častěji dostávají a využívají podporu a školení v oblasti AI.

Nové funkce a nástroje

Společnost Microsoft oznámila další nové funkce v aplikaci Copilot pro Microsoft 365 a LinkedIn zpřístupnil zdarma více než 50 vzdělávacích kurzů pro předplatitele služby LinkedIn Premium, jejichž cílem je umožnit profesionálům na všech úrovních zvýšit své schopnosti v oblasti AI. LinkedIn také poskytuje nástroje umělé inteligence, které vám umožní udržet si kariérní náskok.

Zpráva od Microsoftu a LinkedInu ukazuje, že umělá inteligence hraje stále větší roli v pracovním prostředí. Ačkoli existují výzvy, jako je nedostatek kvalifikovaných talentů a potřeba většího zapojení vedoucích pracovníků, existují také příležitosti pro ty, kteří jsou ochotni přijmout a rozvíjet dovednosti v oblasti AI.

Více informací najdete na oficiálním blogu společnosti Microsoft a ve zprávě Work Trend Index 2024.

Pokud hledáte způsoby, jak integrovat a adoptovat umělou inteligenci do vaší organizace a využít její potenciál pro transformaci pracovního prostředí, obraťte se na nás v KPCS CZ. Jsme připraveni vám pomoci objevit a implementovat řešení na míru, která vám umožní digitalizovat vaše činnosti a zůstat v čele inovací. Prozkoumejte možnosti, které AI nabízí, a pojďme společně tvořit budoucnost práce.

Technologický tým KPCS CZ (oficiální partner pro implementaci AI/ Copilot pro Microsoft 365)

Sdílej v médiích

tri-ze-ctyr-pracovniku-vyuzivaji-umelou-inteligenci-ukazuje-work-trend-index-2024

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu