Azure novinky v praxi: Azure Dedicated Host

 
 Vukasin Terzić
  azure

Fyzický server v Azure

Microsoft nedávno představil další službu, o které se už dlouho mluvilo, Azure Dedicated Host. I když to jméno služby naznačuje, není to bare metal řešení. Není to tak, že dostaneme fyzický server v Azure data centru a nainstalujeme si na něj vlastní virtualizaci. Dedicated Host znamená, že si objednáme celý fyzický server ve velikosti, kterou potřebujeme, ale všechno se i nadále spravuje přes Azure Portál.

Pokud vaše pole působení podléhá regulacím na fyzickou bezpečnost a integritu dat, pak víte, že se toho nedá docílit, pokud sdílíte hardware s někým dalším. Azure už delší dobu nabízí možnost si objednat Isolated VM. Je to VM, která odpovídá velikosti serveru, na kterém je hostovaná, a kromě ní se tam nevejde nic dalšího. To je ovšem moc drahé a nepraktické, a navíc ta izolace není garantovaná. Azure Dedicated Host nám host-level isolation garantuje a umožňuje nám hostovat různé velikosti VM, až do naplnění HW kapacity námi zvoleného serveru. Navíc dostaneme informace o reálném HW, který Microsoft u běžných VM neposkytuje.

A jak to funguje v praxi? Zvolíme si velikost Azure Host, kterou chceme, a po objednání za ní platíme ve vteřinové sazbě. V tuhle chvíli máme možnost si vybrat ze 3 druhů: DSv3, ESv3 a FSv2. Na serveru pak můžeme provozovat pouze VM ze stejné VM Family, různých velikostí.

img

VMs pak vytváříme klasickým způsobem, jen v části Advanced zvolíme Host Group.

img

Další velká výhoda Dedicated Host je možnost přenesení licencí SQL nebo Windows Server Datacenter přes Azure Hybrid Benefit. Pak se dostáváme do klasického modelu licencování lokální virtualizace, kde v případě Windows Server Datacenter licence už neplatíme za licence pro hostované VM. Další výhoda fyzického serveru je, že se můžeme setkat i s aplikacemi, které vyžadují licencování fyzických jader, nikoliv těch virtuálních.

A protože se jedná o server, který je jen pro nás, tak je na nás, abychom se postarali o patchování. Máme nad tím kontrolu a instalaci aktualizací OS na fyzickém serveru můžeme odkládat až 35 dní. Abychom předešli výpadkům, v Host Group můžeme mít 2 servery, každý v jiné Update Zone. VMs se před restartem jednoho serveru přenesou na ten druhý.

Služba Azure Dedicated Host řeší specifické scénáře a není pro každého. Provozovat obyčejné VMs vyjde finančně lépe. Navíc máme větší flexibilitu při výběru a nemusíme přemýšlet nad tím, jak nejlépe vyplnit kapacitu fyzického serveru. Pro někoho Dedicated Host může být jediná cesta do cloudu. a proto je tato služba nabízená.

Sdílej v médiích

azure-novinky-v-praxi-azure-dedicated-host

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu