#IoT - Internet of Things neboli Internet věcí - budoucnost nebo marketingová bublina?

 
 Jan Kořán
  IOT

Každý už o tom něco četl, nebo slyšel. Podle pompéznosti všech článků by se mohlo zdát, ze IoT je něco jako vynález spalovacího motoru nebo Internetu jako takového. Ale co to vlastně je, Internet věcí? Když napojím teplotní a tlaková čidla u několika set kotelen po WiFi nebo GSM na cloudové služby Azure a v PowerBi na cloudové služby Azure a v PowerBi na telefonu budu sledovat, kde je jaký tlak a teplota, je to už Internet věcí?

img

Jsou to přece věci připojené přes Internet! Ale je to tak závratně převratné?

Není. Co když k monitorování parametrů sbíraných z kotelen přidám nějakou základní logiku, která mě aktivně upozorní, že je některá veličina mimo běžné hodnotové rozmezí. A třeba mi pošle SMS. To už je ten Internet věcí? Taky ne, protože technologie na něco takového už existují možná desítky let.

Dobře, tak přidáme další vrstvu. Nejen, že budu data sbírat, monitorovat a vytvářet události na základě sledování vývoje hodnot, ale zapojím i trochu statistiky, datové analýzy, prediktivní analýzy a analýzy korelací různých datových zdrojů. Proč? Protože to mi konečně otevře ty netušené možnosti IoT. Nejen, že budu sledovat okamžité hodnoty z čidel kotelen. Přidám i hodnoty počasí, cen energií, množství lidí ve vytápěných objektech, vlivu slunečního svitu. Veškeré údaje začnu sledovat v čase. Získám přístup k ohromnému množství dat z jiných kotelen, osazených stejnými kotli. Použiji nejmodernější robotické nástroje pro vyhledávání korelací mezi různými zdroji dat. Proč? Protože chci třeba vědět, kdy se mi který kotel porouchá. Chci to vědět týden předem, abych ho stihl objednat a vyměnit. Nebo chci vědět, jak vytápění efektivně řídit a ušetřit.

Jak se to dozvím?

Využitím všech možností Internetu Věcí. Ano, to je ta přelomová myšlenka. Na základě analýzy obrovského množství dat, která dokážeme získat z levných čidel napojených přes Internet, jsme schopni predikovat události s dostatečně vysokou pravděpodobností. A jednat dříve, než bychom mohli nyní. A to je ta zásadní a průlomová událost.

Asi nejlepším příkladem vlivu IoT na běžný život je automatizace řízení osobních automobilů. Na začátku byly mapové podklady a elektromotor na volantu, který s ním uměl točit. Dnes už má Tesla, Google a další obrovské množství dat, jejichž analýzou jsou schopni s dostatečnou přesností předvídat situace v provozu a v reálném čase reagovat tak, že je možné nechat robota a čidla řídit auto. A legislativa je ten jediný a poslední faktor bránící nasazení do běžného života.

Co má pro Vás v tomto směru KPCS?

Troufnu si tvrdit, že náskok. Máme hotovou platformu na Microsoft Azure, do které je možné napojit během pár minut jakékoliv čidlo, kdekoliv na světě. Máme dvorního dodavatele chytrých čidel a znalost trhu s IoT hardware. Známe možnosti přenosu dat po GSM či sítích určených pro IoT (Sigfox, SimpleCell). Naše platforma umí data nejen ukládat, ale též prezentovat a to přes webové rozhraní či mobilní aplikaci. Zajistíme bezpečnost při získávání, ukládání i prezentaci Vašich dat. Pomocí PowerBI Vám můžeme během pár hodin získaná data prezentovat v libovolné formě. Ale především máme odborníky, se kterými dokážete využít tu hlavní přelomovou věc IoT – datovou analýzu přinášející to, po čem vedení firem prahne. Úspory, nové zdroje příjmů, zefektivnění práce, získání konkurenčních výhod. A na to už IT čekalo dlouhá léta. Přinést něco, co management opravdu ocení, protože něco viditelně získá. Nechte nás s Vámi získat uznání a ocenění práce od Vašeho managementu.

Čtěte dále:

Sdílej v médiích

iot-internet-of-things-neboli-internet-veci-budoucnost-nebo-marketingova-bublina

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu