Jste připraveni na změny ve způsobu práce?

 
 Martina Koutníková

Poslední měsíce přispěly jednoznačně po celém světě k podpoře trendu práce z domova. Firmy i zaměstnanci si mohli vyzkoušet výhody i nevýhody a uvažovat o tom, co dál. Již dnes je zřejmé, že trend práce z domova bude pokračovat. Zatímco podle oficiálních údajů ze září 2019 pracovala na home office v České republice pouhá 4 procenta lidí, situace se od jara 2020 radikálně změnila. Podle informací Hospodářské komory pracovalo na jaře 2020 z home office okolo 40 procent lidí a tento trend přetrvává. V současné době dávají firmy hodně volnosti zaměstnancům, aby si vybrali, odkud chtějí pracovat. To potvrdila také v minulém týdnu proběhlá anketa společnosti Microsoft u 60 českých firem, která říká, že téměř polovina respondentů se už nyní může rozhodovat, odkud chce pracovat.

Výsledky ankety společnosti Microsoft

Zaměstnanci i firmy měli a mají možnost si vyzkoušet, na kolik dříve tolik žádaný benefit – dnes spíše nutnost - vyhovuje jejich potřebám. Závěry ankety společnosti Microsoft přinesly mimo jiné i některá zajímavá zjištění:

  • Podle zkušeností zaměstnavatelů participujících na anketě si lidé nejvíce pochvalovali práci z domova kvůli úspoře času (85 %).
  • Jako druhou nejčastější výhodu pak uvedli možnost lepšího sladění práce se soukromým životem (68 %).
  • Dvě pětiny respondentů uvedly, že přizpůsobovali svou pracovní dobu chodu domácnosti. Třetina však vnímala jako problém schopnost sladit práci s péčí o rodinu a necelá pětina dotázaných dokonce musela v práci ubrat, aby vše dokázali zvládnout.
  • Jako negativum bylo lidmi pracujícími z domova vnímáno sociální odloučení – v 62 % případů, následně pak větší únavu z práce online. Tu zmiňovalo 42 % respondentů.

Kam tedy kráčí budoucnost?

Trendy ze zahraničí i závěry mezi CEO v České republice směřují ke kombinaci práce na dálku a z kanceláře. A i na toto je potřeba se dobře připravit. Během uplynulého období se totiž ukázalo, že i připravené firmy musely při práci svých zaměstnanců z home office stále hledat nové možnosti, jak udržet motivaci a soudržnost zaměstnanců. Schopnost vypořádat se změnami spojenými s kombinací práce z domova a z kanceláře bude pro firmy klíčová. Nebude jen o technologiích, ale zejména o jejich správné adopci, proškolení, motivaci, vzdělávání, interní komunikaci a nastavení procesů.

Můžeme vám pomoci

V KPCS se od jejího vzniku podporuje a využívá benefit home office, který se ale postupem času pod vlivem situace stává po celém světě spíše nutností. Vzhledem ke zkušenostem, které s kombinovaným trendem práce máme, jsme schopni pomoci těm, kteří nyní stojí před otázkou, jak se na nové období co nejlépe připravit. Pro začátek se můžete podívat na několik poznatků a doporučení, které jsme nasbírali při práci z domova. Možná, že vás některé z nich pobaví, ale věřte, že vycházejí z reality a našich bohatých zkušeností😊 Jsme připraveni sdílet s vámi naše best practice a pomoci nastavit vše tak, jak to bude vaší společnosti a vašim zaměstnancům co nejlépe vyhovovat, abyste společně dosáhli vytyčených cílů.

img

Sdílej v médiích

jste-pripraveni-na-zmeny-ve-zpusobu-prace

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu