Microsoft Stream končí

 
  novinka

Microsoft již před nějakou dobou oznámil ukončení služby Microsoft Stream. Služba pro ukládání a přehrávání videí nebude ovšem ukončena bez náhrady, služba se „jen přejmenuje“, „dostane nový kabát“ a v neposlední řadě i „nový podvozek“.

Nenechte se však mýlit, nejde jen o kosmetické změny a tak nám vedle Microsoft Stream vyrostla služba nová, „Microsoft Stream for SharePoint“. Reálně to znamená ukončení jedné služby a využití služby jiné.

stream-web-mobile-apps1

Zdroj: Overview of Stream (on SharePoint) - Microsoft Stream | Microsoft Learn

Nyní však přichází na řadu jedna velmi důležitá, možná i zásadní otázka:

Budou data mezi těmito službami automaticky přesunuta? Odpověď zní NE. Pokud dokonce neprovedete žádnou aktivitu, data budou smazána! Bez řádných kroků to může být časovaná bomba.

Pokud je to pro Vás zcela nová zpráva, rozhodně je vhodné připomenout, že tato informace je v „Message center“ v rámci Vašeho prostředí k dispozici již poměrně dlouho. Mohli jste ji však samozřejmě přehlédnout, proto si dovolím připomenout, že tyto zprávy si můžete jednak nechat přeposílat emailem, ale také si z nich můžete nechat automaticky vytvářet úkoly ve službě Planner, které posléze můžete přiřazovat řešitelům. Tak by Vám nemělo nic uniknout.

Ale zpět k tématu.

Proč migrovat?

Proč byste měli vlastně obsah přemigrovat? Jaké výhody mi migrace přináší?

Tak především proto, že na službě Stream můžete mít uložené předchozí záznamy z Teams schůzek, či jiný obsah, který uživatelé vytvořili. Od nějaké doby se nový obsah již na SharePoint ukládá, ale stále je mnoho zákazníků, kteří obsah na službě Stream mají.

Navíc, díky tomu, že SharePoint slouží jako podkladová technologie pro ukládání video záznamů, nový Stream on SharePoint umožňuje záznamy klasifikovat (DLP), využívat eDiscovery nebo Legal Hold, přehrávat video soubory v Teams, nastavovat retence, sdílet s guest účty, využívat playlisty, vyhledávat podle metadat nebo transkriptu, a mnoho dalšího. Mimochodem výčet výše jsou pouze novinky, které nebylo možné na starém Streamu používat. A tento seznam není ani kompletní. Více informací můžete nalézt zde v odkaze.

Nový Stream on SharePoint poskytuje celou řadu novinek a jeho vývoj neustále pokračuje, viz roadmapa.

Stream%20221

Jak migrovat?

Microsoft připravil pro migraci migrační nástroj, který Vám pomůže video soubory přesunout.

Než se do migrace pustíte, je dobré vědět, kdy vlastně ke smazání Vašich video souborů dojde, abyste mohli dobře migraci naplánovat. Každá migrace totiž vyžaduje správné plánování.

  • 15.5.2023 – nelze již nahrávat nový obsah do služby Stream Classic (tento termín ještě mohli admini posunout)

  • 15.7.2023 – od září obsah již nahrát nejde bez výjimek

  • 15.10.2023 – nebude možné se přihlásit na původní portál (i tento termín může admin posunout do 15.4.2024)

  • 31.1.2024 – Stream live events nebude možné vytvářet. Dříve vytvořené live events budou smazány.

  • 15.4.2024 – Ve službě Stream Classic bude obsah smazán

  • 15.2.2025 – přestanou fungvat odkazy a embed kódy pro přemigrované videa

migration-inventory-power-bi-analysis-report1

Zdroj: Migration details - Microsoft Stream | Microsoft Learn

Vlastní migrace se může zdát na první pohled poměrně snadná, ale musíte vědět, kam video soubory přemigrovat a které migrovat budete chtít. K tomuto rozhodnutí Vám může pomoci „iventory report“, který Vám umožní zjistit statistiku využití video souborů. Microsoft vytvořil dokonce Power Bi template report, který umí data z Vaší proběhlé analýzy zobrazit. Přesto však můžete narazit na problémy, kdy nebudete vědět, jak efektivně soubory rozložit do nové struktury, tak, abyste co nejvíce vytěžili nové vlastnosti služby Stream on SharePoint. Nebo zjistíte, že některá videa z různých příčin není možné migrovat. Nebo můžete být v situaci, kdy jste používali Stream jako vzdělávací platformu a budete chtít migrovat do služby Viva Learning.

Přestože migrace může být relativně snadná, není zcela automatická. Kromě znalostí rozdílů mezi platformami je potřeba získat data k provedení analýzy, připravit cílové prostředí a vypořádat se s možnými problémy.

Proto je dobré mít po ruce zkušeného a spolehlivého partnera jako je KPCS CZ, tak žádnou paniku. Na druhou stranu je nejvyšší čas začít konat.

Sdílej v médiích

microsoft-stream-konci

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu