Windows 11 přicházejí

 
 Jan Žák

Když byly Windows 11 koncem června tohoto roku oficiálně oznámeny, bylo to trochu jako blesk z čistého nebe. Microsoft zároveň slíbil, že Windows 11 bude uvolněn velmi brzy, ale datum 5. října 2021 asi opravdu nikdo z nás neočekával. Logo Windows 11 a dekorativní pozadí Od 5. 10. 2021 tedy budou k dispozici první vydání operačního systému Windows 11, nejdříve patrně jako instalační obrazy na webu a partnerských portálech a samozřejmě také jako předinstalovaný operační systém na nových počítačích.

Následně bude uvolňován ve vlnách jako bezplatný upgrade pro počítače s Windows 10, které budou splňovat minimální hardwarové požadavky a v rámci testování s jejich konfiguracemi nebyly zjištěny žádné trable typu BSOD.

O velmi přísných požadavcích na systém se hodně píše, a i přesto že Windows 11 patrně poběží korektně na rozmanitém hardwaru, nadále platí celkem striktní omezení. Jejich souhrn včetně posledních aktualizací najdete například na Windows Blogu – https://blogs.windows.com/windows-insider/2021/08/27/update-on-windows-11-minimum-system-requirements-and-the-pc-health-check-app/ a detailněji pak na stránce https://www.microsoft.com/cs-cz/windows/windows-11-specifications, kde bude možné také stáhnout aplikaci „PC Health Check“, která požadavky pro provoz Windows 11 na vašem počítači zkontroluje. Automatický nebo volitelný upgrade by měl být k dispozici pro všechny kompatibilní počítače zhruba do poloviny roku 2022.

img

Počítače, které nebudou požadavky (kompatibilní procesor, TPM 2.0, UEFI a podobně) splňovat, budou muset nadále používat Windows 10 (jejich podpora je plánována až do října 2025), anebo budou muset jejich uživatelé provést instalaci manuálně pomocí instalačního média. Microsoft se totiž přece jen rozhodl neomezovat přístup k nové verzi Windows tzv. „nadšencům“. Detaily prozatím neznáme, jisté je, že na takovém zařízení pak nebude dostupná podpora a instalaci bude uživatel provádět na vlastní riziko. Očekávat se dají pády operačního systému, nebude garantována správná funkcionalita (ovladačů nebo systému samotného). Občas zmiňované varovaní o možné nedostupnosti bezpečnostních aktualizací pro takto provozované počítače považuji spíše za psychický nátlak na pořízení kompatibilního hardwaru než za skutečně plánované omezení.

Na základě dostupných informací se tedy zdá, že pokud bude mít počítač 4GB RAM, 64 GB SSD a TPM 1.2, provoz Windows 11 by měl být možný.

Výběr z novinek a také příklady kompatibilních zařízení najdete na adrese https://blogs.windows.com/windowsexperience/2021/08/31/windows-11-available-on-october-5/, časté dotazy v češtině pak na https://www.microsoft.com/cs-cz/windows/windows-11 .

Na našem blogu jsme už o Windows 11 nejednou psali, a rozhodně máme v plánu v tom pokračovat. Windows 11 budou totiž v mnohém opět velkým skokem z pohledu administrátorů i koncových uživatelů.

Sdílej v médiích

windows-11-prichazeji

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu