Windows Admin Center 2009 - co je nového?

 
 Oldřich Šrubař
  windows

Na letošní historicky první digitální Microsoft Ignite konferenci byla představena nová verze Windows Admin Centra 2009. Nejde však jen o novou verzi, ale také o zpřístupnění tohoto nástroje přímo v Azure portálu. Zatím jde pouze o preview verzi, ke které se bylo možné přihlásit do 30. září. Každopádně jde o zajímavý počin, který dovoluje centrálně spravovat virtuální servery běžící v Azure, tak jako v on-premise. Značnou výhodou WAC přímo v Azure je jeho aktuálnost – není potřeba manuálně aktualizovat.

Jaké novinky přináší verze 2009 pro správu serverů a služeb v on-premise?

Podpora Kubernetes clusteru na Azure Stack HCI

Nyní můžete pohodlně přímo ve Windows Admin Centru vytvářet a spravovat Kubernetes clustery, které poběží na Azure Stack HCI řešení. Díky tomu jste schopni rychle a efektivně provozovat své moderní aplikace či kontejnery prakticky kdekoli – v on-premise, cloudu nebo edge prostředí. Lze také samozřejmě využít cloudové služby jako Azure Monitor. Více informací naleznete zde: https://docs.microsoft.com/en-us/azure-stack/aks-hci/overview

Vylepšení nástrojů pro správu

Správa virtuálních strojů

Jde o nejpoužívanější rozšíření ve Windows Admin Centru, které firma Microsoft neustále rozšiřuje. Zajímavou informací, která zazněla na MS Ignite je, že obsahuje nové funkce, které nejsou a nebudou dostupné v klasické Hyper-V Manager konzoli. Je to krok, kterým Microsoft naznačuje, že nové funkce budou vyvíjeny pouze pro Windows Admin Center.

  • Modifikované VM dropdown menu pro snadnější navigaci.

img

  • Podpora Live Storage migrace.
  • Možnost vytváření Affinity/Anti-Affinity pravidel.
  • Možnost spravovat napřímo běžící virtuální stroje přímo z Windows Admin Centra.
  • Jednoduché přidání VM do domény – bez potřeby připojení do guest operačního systému.
  • Optimalizované klonování VM.

Správa File Share

Protože je SMB file server jednou z nejpoužívanějších rolí Windows Serveru, tak se Microsoft snaží na základě zpětné vazby uživatelů vždy o něco vylepšit dojem a použitelnost tohoto rozšíření ve Windows Admin Centru.

  • Nové umístění – nyní už nehrozí, že byste strávili půlku dne hledáním této funkce ve WAC (dříve totiž nebyla úplně snadno k nalezení)

img

  • Nové zobrazení – tabulka všech sdílených složek nyní zobrazuje užitečné informace týkající se místních a UNC cest, počtu připojených klientů, šifrování, offline souborů a dalších podrobností.
  • Nový postup pro vytváření a úpravy sdílených složek – při vytváření sdílených položek, můžete nyní použít procházení složek, služby Active Directory a místního zabezpečení, plus zabezpečení, souborů offline a další pokročilé možnosti.
  • Nové globální nastavení – pro změnu zabezpečení souborového serveru již nebudete muset zadávat příkazy v PowerShellu. Nyní lze nastavit šifrování, podepisování, a dokonce detekovat a odinstalovat SMB1 přímo z WAC.

Nástroje pro kontejnery

Do této verze bylo nově přidáno i rozšíření pro správu kontejnerů, které poskytuje tyto funkce:

  • Instalace funkce kontejneru + Dockeru – v případě, že je rozšíření aktivováno a hostitelský server není korektně nakonfigurovaný, tak nám tento nástroj nabízí možnost instalace funkce kontejneru na operační systém, instalaci Dockeru, restart serveru a okamžité spuštění Docker služby po restartu.
  • Jednoduché stažení šablon – nyní je k dispozici seznam nejběžnějších kontejnerových šablon.

img

  • Možnost vypnutí tohoto rozšíření pro Kubernetes servery - Pokud je cílený server součástí Kubernetes clusteru, tak jsou automaticky vypnuty některé destruktivní operace, které jsou v tomto rozšíření běžně dostupné (například zastavení kontejneru). Tím je zajištěno, že WAC nebude zasahovat do Kubernetes nastavení, a zároveň je stále umožněno používat rozšíření k vytváření nových bitových kopií kontejnerů.

Detailnější informace ohledně rozšíření pro kontejnery ve WAC zde: https://techcommunity.microsoft.com/t5/containers/september-2020-updates-to-containers-extension-on-windows-admin/ba-p/1675845

Další novinky, které stojí za zmínku jsou:

  • Možnost nasazení Software Defined Network (SDN) při vytváření Azure Stack HCI clusteru.
  • Vylepšení procesů nasazení Azure Stack HCI clusteru – nyní lze vybrat konkrétní síťové adaptéry, které budou použity pro komunikaci v clusteru.
  • Nové a vylepšené partnerskérozšíření jako Dell PowerPath, Dell OpenManage, HPE OneView, HPE Storage Manager, DataON MUST a jiné.

Sdílej v médiích

windows-admin-center-2009-co-je-noveho

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu