Optimalizujte své Azure náklady

 
 Vukašin Terzić
  Azure

Mnoho firem čelí obtížnému rozhodování při financování kritických IT projektů. Pokud již využíváte Azure, tak máte výhodu. Nemusíte totiž dělat velkou jednorázovou investici za hardware a náklady můžete rozložit. Vzniká ale nutnost náklady sledovat a využití cloudových služeb neustále optimalizovat.

Pochopte a odhadněte náklady

Chcete-li spravovat a optimalizovat své náklady v Azure, je důležité nejprve porozumět tomu, co nyní využíváte a kolik vás to stojí, a naučit se odhadnout, kolik vás to pravděpodobně bude stát do budoucna.

Azure Cost Management + Billing vám poskytuje kompletní sadu funkcí pro správu nákladů v cloudu. Pomoci této služby můžete sledovat a analyzovat svůj účet v Azure, nastavovat rozpočty a upozornění, a rozdělit náklady mezi týmy a projekty.

img

Optimalizujte své náklady

V první řadě bychom celé prostředí měli mít dobře zrealizované. K tomu by nám měl pomoci Microsoft Azure Well-Architected Framework. K dispozici máte i službu Azure Advisor, která neustále kontroluje nastavení a nabízí rady, jak ušetřit finanční prostředky. Na toto téma současně připravujeme v září 2020 webinář, bližší informace budou již brzy na našich webových stránkách.

img

A jak optimalizovat svoje náklady?

  • Vypínat nevyužívané zdroje

K identifikaci virtuální serverů, které se dlouhodobě nevyužívají může pomoci Azure Advisor. Najdete zde i kolik při jejich vypnutí můžete ušetřit. Pokud se virtuální servery využívají jen občas, je možné jejích zapnutí a následné vypnutí automatizovat pomoci integrovaných nástrojů.

  • Správná velikost virtuálních serverů

Azure Advisor pomáhá identifikovat i stroje, které mají více procesorů nebo paměti, než opravdu využívají. Změna velikosti individuálních serverů nebo konsolidace rolí do menšího počtu serverů je další ze způsobů, jak cloud náklady optimalizovat.

  • Rezervované instance

Rezervovaná instance nás zavazuje k dlouhodobému využití daného stroje, ale také může ušetřit až 72% nákladů. Zjistěte, které workloady budete využívat dlouhodobě a pro tyto servery zvolte rezervované instance.

  • Azure Spot Instance

Pro méně důležité úkoly, u kterých není nutné garantovat dostupnost, se nabízí možnost využití Azure Spot VM. VM se pak spustí na nevyužívaných prostředcích v Azure a cena může být až o 90% nižší.

  • Azure Hybrid Benefit

Pomoci nabídky Azure Hybrid Benefit, můžete licence pro Windows Server a SQL server přenést do cloudu a výrazně ušetřit.

  • Dev/Test

Pro vývoj nebo testování můžeme využít nabídky Dev/Test, čerpat slevy na Azure prostředky a nemusíte platit za software na vašich virtuálních serverech.

  • Využití serverless technologií

Optimalizace workloadů tak, aby běžely v Platform-as-a-Service službách, a ne ve virtuálních serverech může výrazně ušetřit náklady na provoz a správu.

Sdílej v médiích

optimalizujte-sve-azure-naklady

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu